اخبار کشاورزی
۳میلیارد دلار از نهادههای وارداتی داخلیسازی میشود
رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی گفت: با امضای ۲۰ قرارداد تجاریسازی فناوری جدید نهادههای کشاورزی وابستگی کشور به واردات این محصولات ۳میلیارد دلاری کاهش مییابد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، غلامرضا صالحی جوزانی در نشست خبری برگزاری دومین رویداد فناوریهای نوین کشاورزی اظهار داشت: در این مراسم 20 قرارداد تجاریسازی فناوری کشاورزی منعقد خواهد شد که باعث کاهش وابستگی 3 میلیارد دلاری به واردات نهادههای فناوری کشاورزی میشود.
وی افزود: 15 تا 20 قرارداد با شرکتهای دانشبنیان در حوزههای تولید بذور، سالمسازی گیاهان باغی، تولید کودهای زیستی، استارتر صنایع لبنی، تولید محصولات پروبیوتیک و کیتهای تشخیص خواهد بود.
وی تصریح کرد: حدود 3میلیارد دلار انواع نهادههای فناورانه کشاورزی از جمله بذر هیبرید، برخی کودهای شیمیایی، آفتکشهای شیمیایی، واکسنها و داروهای دامی، افزودنیهای صنایع غذایی و ماشین پیشرفته وارد میشود.
پیشبینی میشود تا 30 سال آینده دمای کشور حداقل یک درجه افزایش یابد و 30 درصد از میزان آب در دسترس نیز کاهش یابد، از طرفی تا سال 2050 جمعیت کشور به بیش از 100 میلیون نفر خواهد رسید و نیاز به محصولات کشاورزی نیز به 200 میلیون تن میرسد که اهمیت دانشبنیانها را در بخش کشاورزی دوچندان میکند.
وی اضافه کرد: ضریب نفوذ دانش در بخش کشاورزی اما کمتر از 5 درصد است که در حال بهبود این تراز با فعالیتهای در دست اجرا هستیم.
رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ادامه داد: توسعه کشاورزی دانشبنیان مبتنی بر فناوریهای نوین کشاورزی چالشهای کشاورزی را مرتفع میکند، همچنین این فناوریها شامل اصلاح ژنتیکی بر ژنوم، مهندسی ژنتیک، بیوانفورماتیک و ابردادهها، کشاورزی در فضای بسته، کشاورزی با آب دریا، کشاورزی در بیابان، گوشت مصنوعی، نانوتکنولوژی، ریزجلبکها، کشاورزی دقیق و هوشمند، پهپادها، هوش مصنوعی و غیره است.
وی تصریح کرد: وضعیت بازار بیوتکنولوژی حدود یکهزار میلیارد دلار است و تا سال 2030 به حدود 3هزار میلیارد دلار خواهد رسید، حدود 20درصد آن مربوط به کشاورزی است.
وی افزود: در ایران حدود 200 شرکت دانشبنیان واحد فناور و هستههای فناور مرتبط با بیوتکنولوژی کشاورزی فعال هستند که ارزش محصولات آنها حدود 500 میلیون دلار است و لازم است این میزان حداقل به 2 میلیارد دلار برسد.
وی ادامه داد: در دو دهه فعالیت پژوهشگاه 70 فناوری قابل تجاریسازی به دست آمده است که بخشی از آنها تا ابتدای سال جاری در قالب 40 قرارداد انتقال فناوری به بخش خصوصی منتقل شده است و اثربخشی قابلتوجهی در بخش کشاورزی داشتهاند.
وی ابراز کرد: برخی از فناوریهای راهیافته به عرصه کشاورزی در حدود 205 هزار هکتار از اراضی زراعی کشور استفاده شده و سالانه بالغ بر 175 میلیون دلار از محل صرفهجویی ارزی با افزایش ارزش افزوده عاید کشاورزی کردهاند.
صالحی جوزانی همچنین به برگزاری رویداد فناوریهای نوین کشاورزی در مردادماه اشاره کرد و گفت: در روز 25 مرداد در محل نمایشگاههای بینالمللی دومین رویداد فناوریهای نوین کشاورزی برگزار میشود.
اجرای پروژه مدیریت عارضه زوال مرکبات در کشور
عارضه زوال مرکبات بیش از ۱۰ سال است باعث مرگ تدریجی باغ های مرکبات در برخی از مناطق جنوبی کشور شده و هم اکنون پروژه تحقیقی توسعه ای مدیریت این عارضه در کشور به اجرا گذاشته شده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، عارضه زوال مرکبات بیش از یک دهه است که در برخی از باغها در شهرهای استان های جنوبی کشور از جمله کرمان، هرمزگان و فارس رخ داده و به صورت تدریجی عامل مرگ تدریجی درختان مرکبات این منطقه شده است.
علت اصلی این عارضه در سال های گذشته ناشناخته است اما کارشناسان برای رفع این مشکل در حال تلاش هستند. بیشترین سطح بروز این بیماری در باغهای مرکبات کشور در شهرستان داراب خود را نشان داده است. برای درمان این بیماری در سال 98 از کارشناسان اسپانیایی دعوت شده که از باغ های این منطقه بازدید کنند و راهکارهای لازم را در این زمینه ارایه دهند.
حسن مومنی رئیس بخش تحقیقات بیماریهای گیاهی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم اظهار داشت: یکی از عوارضی که در سالهای اخیر گسترش زیادی در مناطق مرکبات خیز کشور داشته عارضه زوال مرکبات است.
وی افزود: فاکتورهای دخیل در بروز زوال مرکبات ترکیبی از سه گروه عوامل زنده، غیر زنده (فاکتورهای تغذیه، آب آبیاری و فاکتورهای مرتبط با خاک) و فیزیولوژیک هستند که منجر به زوال درختان مرکبات میشوند.
وی افزود: سابقه زوال تدریجی مرکبات در ایران به سالهای 1350 بر میگردد. زوال سریع، ابتدا در سال 1389 در منطقه جنوب استان کرمان گزارش شد و سپس در استانهای هرمزگان، فارس گزارش شده است و تهدید بسیار جدی برای صنعت مرکبات در ایران محسوب می شود.
رئیس بخش تحقیقات بیماریهای گیاهی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور ادامه داد: تحقیقات انجام شده نشان داده است که عواملی نظیر بستر کشت نامناسب، عدم تغذیه مناسب، عدم استفاده از نهال سالم و پایه متحمل، شرایط را برای زوال تدریجی فراهم می سازند.
وی تصریح کرد: در کنار عوامل مذکور، تحقیقات انجام شده در خصوص علت بروز زوال سریع مرکبات نشان داده است که برخی عوامل بیمارگر زنده شامل پروکاریوتهای بیماریزا (بویژه عامل بیماری میوه سبز مرکبات)، بیمارگرهای قارچی شامل فیتوفترا و فوزاریوم در بروز زوال سریع مرکبات نقش داشته و برخی عوامل غیر زنده مثل، تنشهای شدید ناشی از افزایش گرما و کاهش رطوبت، باعث تشدید این عارضه میشوند.
وی افزود: در حال حاضر موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور پروژه تحقیقی توسعه ای مدیریت عارضه زوال مرکبات را در استان های جنوبی کشور اجرا می کند.
آغاز کشت گوجهفرنگی در سطح ۹۸۰۰ هکتار اراضی استان بوشهر
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان بوشهر از آغاز انتقال نشاء گوجهفرنگی از گلخانه به مزارع و کشت پاییزه محصول خبر داد و گفت: امسال ۹۸۰۰ هکتار اراضی استان بوشهر تحت پوشش کشت گوجهفرنگی قرار دارد. – اخبار استانها –
کبری توکلی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در بوشهر، یکی از ظرفیتهای مهم استان را تولید محصولات کشاورزی دانست و اظهار داشت: در استان بوشهر سالانه افزون بر یک میلیون و 200 هزار تن محصولات زراعی، باغی، صیفی و سبزیجات تولید و وارد بازار داخلی و خارجی میشود.
هزینه کشاورزان در خرید کود شیمیایی ۳۰ درصد کاهش یافت
به گزارش خبرگزاری فارس استان بوشهر، خسرو عمرانی مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی بوشهر صبح امروز در نشست با خبرنگاران اظهار داشت: بیشتر محصولات کشاورزی زراعی و باغی استان زیر پوشش برنامه الگوی کشت قرار گرفته است.
وی افزود: توزیع کودهای «ازته»، «فسفاته» و «پتاسه» موجب شده تا هزینه کشاورزان در زمینه کود از ۴۰ به ۱۰ درصد کاهش یابد که این موضوع حمایت از کشاورزان و تولید در حوزه امنیت غذایی را در پی دارد.
طرح الگوی کشت در ۵ شهرستان استان بوشهر اجرا میشود
به گزارش خبرگزاری فارس استان بوشهر، خسرو عمرانی مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی بوشهر صبح امروز در نشست با خبرنگاران اظهار داشت: بیشتر محصولات کشاورزی زراعی و باغی استان زیر پوشش برنامه الگوی کشت قرار گرفته است.
وی افزود: توزیع کودهای «ازته»، «فسفاته» و «پتاسه» موجب شده تا هزینه کشاورزان در زمینه کود از ۴۰ به ۱۰ درصد کاهش یابد که این موضوع حمایت از کشاورزان و تولید در حوزه امنیت غذایی را در پی دارد.
آفات رایج در محصولات کشاورزی چیست؟
هر حیوان، حشره یا هر عامل پاتوژنی که برای محصولات کشاوزی مضر باشد و باعث تخریب و از بین رفتن آنها شود، در صنعت کشاورزی و باغداری آفت شناخته میشود. مثلا، یک فیل در زیستگاه طبیعی خود آفت به شمار نمیآید اما هنگامی که محصولات کشاورزی را زیر پا له میکند، آفت خواهد بود. آفات کشاورزی نه تنها میتوانند باغها و زمینهای کشاورزی را خراب کنند، بلکه میتوانند محصولات کشاورزی اعم از سبزیحات و میوههایی را که به منظور تغذیه صدها نفر کاشته شدهاند را از بین ببرند. طبق دادههای سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد، تلفات سالانه ناشی از انواع آفات کشاورزی در سراسر جهان تقریباً ۲۰-۲۵ درصد از تولیدات بالقوه محصولات غذایی جهان را تحت تاثیر قرار میدهد. برای همین شناخت آفات رایج در محصولات کشاورزی و بهکارگیری راههای ایمن و اصولی برای مقابله با آنها برای کشاورزان و باغداران بسیار مهم است. مخصوصا اینکه این روزها کشاورزی ارگانیک یعنی بدون استفاده از سموم شیمیایی و صنعتی بسیار پرطرفدار شده است.
جهانگردی آفتهای کشاورزی آنها به مشکلی پاندمیک تبدیل کرده است.
توزیع آفات محصولات زراعی و تشکیل مجموعهای از گونهها در آگروبیوسنوزها مستقیماً به تغییر شرایط محیطی و انعطافپذیری اکولوژیکی این گونهها بستگی دارد. درواقع هر گونه از آفتها قلمرو خاص خود را دارند و تقریبا منطقه آسیب به محصولات و زیستگاه آنها متمایز است. این مرزبندیها هم عمدتا توسط شرایط آبوهوایی، موقعیت کوهها و دریاهای بزرگ، وجود گیاهان مناسب برای مصرف و برخی عوامل دیگر تعیین میشود. هرچند آفتهایی مثل حشرات میتوانند با بذر، مواد کاشت و … وارد محدوده مصنوعی یا ثانویه شوند و قلمروی تازهای برای خود دستوپا کنند. مثلا سوسکهای ژاپنی فعلا در آفریقا آفت محسوب نمیشوند، اما هنگامی که در سال ۱۹۱۶ به نیوجرسی وارد شدند، مشکلات عمدهای برای کشاورزان در شرق ایالات متحده بهوجود آوردهاند.
البته مواردی مثل استفاده بيش از حد و غیراصولی از زمينهای زراعی، كشت نباتات اصلاح شده، وارد كردن محصولات كشاورزی همراه با آفت، تغذيه نامناسب گياه از زمين و عدم اجراب عمليات اگرو تكنيكی صحيح و … همه به رشد و گسترش آفتها در زمینهای کشاورزی و باغات دامن میزنند.
آفتهای زراعی چگونه طبقهبندی میشوند؟
حشرات و بندپایان اصلیترین عامل تخریب محصول کشاورزی
انواع حشرات شامل ملخها، جیرجیرکها، سوسکها بیشترین آمار را در آسیبرسانی به محصولات کشاورزی دارند. ویژگیهای بیولوژیکی خاص، فراوانی گونهها، باروری زیاد و تولید مثل سریع، این دسته از آفتهای کشاورزی را به یک تهدید جدی برای مزارع و باغات تبدیل کرده است. اساسا حشرات و کنههای گیاهخوار به چند فاژ تقسیم میشوند که هرکدام از گیاهان خانوادههای مختلفی تغذیه میکنند: الیگوفاژها، که از گیاهان گونههای مختلف از یک خانواده تغذیه میکنند و مونوفاژها که به طور عمده تنها از گیاهان یک گونه خاص تغذیه میکنند.
ملخها
ملخها در صنعت کشاورزی واقعا بدنام هستند. قدمت این آفات به سال ۲۰۰۰ قبل از میلاد مسیح برمیگردد و امروزه تقریباً تهدیدی برای هر نوع گیاهی هستند پ باعث از بین رفتن طیف وسیعی از محصولات کشاورزی میشوند. ماجرا وقتی ترسناک میشود که بدانیم وقتی شرایط کاملاً مناسب باشد، این جانوران بهصورت دستههای عظیمی حرکت میشوند (به ابعاد حداکثر ۴۶۰ مایل مربع!) و گیاهان اطراف خود را می بلعند و یک تخریب ویرانگری اساسی بهجای بگذارند.
ریزحشرات
اصطلاح ریزحشرات میتواند به هر یک از ۵۰۰۰۰ تا ۸۰۰۰۰ گونه حشرات اشاره داشته باشد، اما مخربترین نمونه آنها شتهها و مگسهای سفید هستند. این آفات از شیره گیاهان تغذیه میکنند و باعث ضعیف شدن آنها میشوند (بهخصوص وقتی در تعداد زیاد حمله میکنند). بعضا ساقهها و گلهای گیاهان نیز از آسیب این آفات در امان نمیمانند. این ریزحشرات نهتنها خود ویرانگر هستند و باعث خسارتهایی مثل زردی گیاه، پیچیدگی، کوتولگی و پژمردگی بوته میشوند، بلکه همچنین میتوانند بیماریها و ویروسهای مضری را به گیاهان منتقل کنند که ممکن است حتی بیشتر از خودشان به گیاهان آسیب برسانند.
متاسفانه شتهها بهسرعت هم نسبت به انواع سموم مقاوم میشوند و همین موضوع آنها به یکی از اصلیترین آفتهای گلخانهای تبدیل کرده است. از جمله خسارتهایی که شتهها به گیاهان وارد میکنند، سیاه شدن برگ مرکبات در اثر وجود مواد قندی (عسلک) حاصل از زیست آنها روی گیاه است.
کرمهای ریشه درخت ذرت
ذرت این روزها یکی از محصول فوقالعاده قابل در صنعت غذایی است و کرمهای ریشه ذرت تهدید جدی برای این محصول کشاورزی پرطرفدار هستند. این کرمها که درواقع بیشتر شبیه سوسک هستند تا کرم، بهدلیل مقاومت در برابر سموم دفع آفات، به مشکلی جدی برای کشاورزان تبدیل شدهاند و تخریب ابریشم و برگ ذرت را باعث میشوند. علاوه بر این، این حشرات بلافاصله و بهسرعت در سراسر محصول تخمگذاری و رشد ذرت در یک زمین راسال به سال مشکلتر میکند.
همهگیرترین آفتهای میکروبی کدامند؟
از جمله رایجترین و مخربترین آفتهای میکروارگانیسمی و میکروبی گیاهان و نباتات عبارتند از:
ویروس کوتولگی زبر ذرت و موزاییک ایرانی ذرت
شانکر باکتریایی درختان میوه هسته دار
سرطان طوقه و ریشه انگور (گال باکتریایی طوقه)
ویروس برگ قاشقی سیب زمینی
نکته پایانی
برای کنترل انواع آفات کشاورزی مهم است بدانیم که روابط بین آفات محصول کشاورزی و حیوانات نیز به طور قابل توجهی بر تولید مثل آنها تأثیر میگذارد. درواقع زنجیرههای غذایی پیچیدهای که در یک بیوسنوز ایجاد میشوند، تأثیر زیادی بر روابط بین اجزای موجود در یک بیوتوپ خاص دارند که باروری و ازدیاد گونههای خاص را بالا میبرند. مثلا، گونههای مختلف شته از آب گیاه تغذیه میکنند و قندهایی که آزاد میکنند خودش بهعنوان غذای مورچهها، مگسهای ایچنومون و برخی مگسهای دیگر مورد استفاده این آفتها قرار میگیرد. بسیاری از گونههای حشرات درنده از جمله سوسکها و و مگسها هم از خود شتهها تغذیه میکنند، همه اینها نشان میدهد که چگونه آفتهای مختلف میتوانند باعث همافزایی و ازدیاد همدیگر شوند و یک شکست بزرگ برای کاشت و داشت و برداشت کشاورز رقم بزنند.
انواع آفات
آفات گیاهان زراعی و باغی، طیف گستردهای از موجودات زنده را شامل میشود. آفات به طور کلی به چهار دستهی پستانداران، پرندگان، نرمتنان و بندپایان تقسیم میشوند. در ادامه شما را با این 4 دسته آشنا خواهیم کرد.
پرندگان
احتمالا شما با مترسکهای موجود در زمینهای کشاورزی، باغها و حتی باغچهها مواجه شدهاید. بیشتر گیاهان و درختان میوه در معرض حملهی انواع پرندهها هستند. پرندگانی که در نواحی گرمسیری و خشک به صورت گروهی مهاجرت میکنند، عطش بیشتری برای حمله به مزرعهها نسبت به پرندگان سردسیری که به صورت انفرادی پرواز میکنند، دارند. کلاغها و گنجشکها از مهمترین پرندگانی هستند که به گیاهان و درختان میوه حمله میکنند.
بندپایان
دو دستهی مهم بندپایان که آفت گیاهان به حساب میآیند حشرات و کنهها هستند. عمدهترین ویژگیهای بندپایان شامل بدن مفصلی و بندبندی، اسکلت خارجی از جنس کیتین، تقارن دو طرفه و لولهی گوارش سه قسمتی (ابتدایی، میانی و انتهایی) است. زیر شاخههای معروف بندپایان شامل هزارپایان، شش پایان، سه لپیها و گیرهداران است.
پستانداران
در میان آفتها، خسارت پستانداران به علت تغذیه از گیاهان و درختان متنوع، مخربتر و از اهمیت بیشتری برخوردار است. قدرت تولید مثل پستانداران بسیار زیاد است که در نتیجه مبارزه با آنها را بسیار دشوار کردهاست. اکثر پستانداران دارای حملات شبانه هستند و شایان ذکر است که میزان خسارت پستانداران بزرگ جسه بیشتر از کوچک جسه است.
نرمتنان
خسارتی که این دسته از جانوران وارد میکنند، متوجه گیاهان زراعی و زینتی میشود. با توجه به رشد آنان در خاکهای نیمهخشک و مرطوب، لازم است افرادی که در این نوع خاکها اقدام به پرورش گیاه میکنند، حداکثر احتیاط لازم را رعایت نمایند. راب و حلزون دو نمونه از نرمتنانی هستند که دارای فعالیت شبانهاند که از برگ، جوانه و میوهی گیاه تغذیه میکنند و زمینهی هجوم سایر موجودات آفتی را نیز فراهم میکنند.
کرم خراط
کرم خراط، جزو حشرات بومی اروپا است و در ایران نیز در استانهای مرکزی، اصفهان، گیلان، مازندران، خراسان، گرگان و چهارمحال و بختیاری دیده شدهاست. کرم خراط، یک آفت بسیار پلی فاژ است و از 74 نوع گونهی گیاهی تغذیه میکنند. این نوع حشره به بسیاری از درختان میوه و درختان غیرمثمر حمله میکند. حشرهی مادهی کرم خراط دارای شاخکهای نخی شکل بوده و از نرها متمایز میشود. تخم این حشره در ابتدا به رنگ تقریبا زرد است که سپس به ارغوانی و درنهایت به خاکستری، تغییر رنگ میدهد. میتوان با استفاده از هرس کردن، آبیاری صحیح، استفاده از تلههای نوری و فرمونی و سم اتریمفوس متیل، رشد کرم خراط را متوقف نمود.
زنجره ی خرما
زنجره ی خرما از مهمترین آفات خرما در ایران است. زنجره ی ماده به رنگ زرد بوده که آن را از نوع نر متمایز میکند. در جنوب به این مدل آفت، عسلک یا آفت شیره میگویند. این آفت در اولیل فروردین ظاهر شده و بر روی برگها و خوشههای خرما قابل تشخیص است. 80 درصد این آفت به صورت تخم، و مابقی آن به صورت بالغ است. درجهی خسارت زنجرهی خرما را از روی شماره تخمهای زنجره ی واقع بر روی هربرگچه میتوان تشخیص داد. درختان مبتلا به این آفت، به مرور خشک گشته ومیوههای مورد حمله واقع شده به مرور چروک خورده و کمشهد و لاغر میشوند.
تریپس گندم
تریپس گندم یکی از آفات مکندهی گندم است که در بسیاری از باغها، خسارتهای جبرانناپذیری را به محصولات وارد کرده است. رنگ این حشرات قرمز بوده و به طور واضحی به صورت دانههای قرمز بر روی گندم قابل مشاهده است. علاوه بر گندم، تریپس گندم به جو و چاودار نیز حمله میکند. علائم خسارت به صورت پیچیدگی و ایجاد لکههای نقرهای بر روی برگ قابل تشخیص است. شخم عمیق، حدودا 90 درصد میزان تریپس گندم را کاهش میدهد همچنین ظهور این حشرات مصادف است با برنامهی مبارزه با سن گندم، پس سمپاشی مزارع علیه شن بر کنترل تریپس گندم تاثیرگذار است.
آفت سپردار واوی مرکبات
در کشور ما، این مدل آفت برروی برخی از درختان مرکبات و جنگلی دیده میشود. آفت سپردار واوی مرکبات، برگ، میوه و شاخههای درختان را مورد حمله قرار داده و پس از خشکاندن آنها، علاوه برنابودی میوه، منظرهای زشت را ایجاد میکند. قابل ذکر است که این آفت، زمستان را به صورت تخم گذرانده و از بهار شروع به حمله میکند. میتوان با سمپاشی درختان توسط یکی از سمهای فسفردار در فصل بهار، آفت سپردار واوی مرکبات را کنترل کرد.
انواع سموم و راههای مقابله با آفات كشاورزی
مخرب ترین آفات کشاورزی:
از مهم ترین مشکلاتی که کشاورزی را تهدید می کند آفات مزارع کشاورزی می باشند. حشرات و آفات کشاورزی هر ساله بخش بزرگی از محصولات کشاورزی را از بین می برند.
برای نابودی و از بین بردن آفات عموما دو شیوه استفاده می شود:
- مبارزه شیمیایی ( استفاده از سموم)
- مبارزه غیر شیمیایی (مبارزه بدون سم)
از برخی از مخرب ترین آفات کشاورزی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مگس میوه
- پروانه سفید
- شته ها
- کرم پیله ساز
- شپشک
- سوسک سیب زمینی کلرادو
- سن گیاهخوار
البته تعدد آفات کشاورزی بسیار زیاد است و در اینجا به اختصار به چند مورد اشاره می کنیم.
شب پره مینوز گوجه فرنگی
این آفت از مخرب ترین آفات گوجه فرنگی می باشد که موجب خسارت هنگفت به گل خانه ها و مزارع گوجه فرنگی شده است. استفاده از سموم کشاورزی برای مبارزه با پروانه مینوز گوجه فرنگی مقرون به صرفه نمی باشد و عموما کشاورزان از چسب جذب حشرات آبی یا زرد استفاده می کنند.
مگس میوه مدیترانه ای
از جمله مخرب ترین آفات در دنیا به شمار می آید که به بیش از ۳۰۰ گونه از میوه ها و سبزیجات و گیاهان حمله می کند.
از روش های کنترل این آفت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کنترل زراعی
- کنترل شیمیایی
شته
نوعی حشره مکنده است که به خاطر توانایی تولید مثل غیر جنسی در برخی از گونه های آن از موفق ترین موجودات زنده به حساب می آیند. از دشمنان طبیعی این حشره می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کفشدوزک ها ( عمدتا کفشدوزک شکارگر)
- زنبور های پاراتیزوئید
- عنکبوت
- خرچنگ
- قارچ بیمارگر حشرات ( مانند لیکانی سیلیوم و انتیموف تورال)
مبارزه شیمیایی
پیشینه ی مبارزه شیمیایی به هزار سال پیش از میلاد می رسد. مبارزه شیمیایی با آفات از متداول ترین روش های مبارزه به شمار می آید. آفت کش ها براساس تاثیر بر روی گروه های خاص از آفات به موارد زیر تقسیم می شوند:
- حشره کش ها
- کنه کش ها
- قارچ کش ها
- باکتری کش ها
- حلزون کش ها
و …
سموم را بر حسب نحوه ی تاثیر بر روی آفات مختلف به موارد زیر طبقه بندی می کنند:
- سموم گوارشی
- سموم تماسی
- سموم تدخینی
از مزایای استفاده از مبارزه شیمیایی در کنترل آفات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تاثیر سریع و موثر بر روی آفت
- تکرار سم پاشی در صورت لزوم
- انهدام قابل اطمینان آفات جاری
از معایب استفاده از مبارزه شیمیایی در کنترل آفات نیز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بروز نژادهای مقاوم
- اثر سوء بر روی موجوذات غیر آفات (دشمنان طبیعی)
- پیدایش و طغیان آفات جدید
- ورود سموم به زنجیره ی غذایی و اثرات سوء بقایای آن ها در طبیعت
در صورتی که شرایط اقلیمی منطقه مرطوب تر باشد روش بیولوژیکی موثرتر خواهد بود. با وجود این که استفاده از روش مبارزه شیمیایی معایب فراوانی دارد اما تاکنون به دلیل هزینه مناسب و تاثیر سریع تر در جایگاه نخست مبارزه با آفات قرار دارد.
روش های مبارزه با آفات
در انتخاب روش های مبارزه با آفات نخستین گام شناسایی نوع آفت می باشد. در ابتدا باید بدانیم که آفات مزارع کشاورزی از انواع پروانه هاست یا زنبور ها، مگس ها یا انواع کنه ها.
پس از شناسایی نوع آفت می توان به کمک موارد زیر برای مبارزه با آن اقدام نمود:
- شناخت نوع زندگی
- نحوه تخم گذاری
- شیوه ی تکثیر
مراحل زندگی آفات عموما شامل موارد زیر می باشد:
- مرحله تخم
- مرحله لارو
- مرحله شفیرگی
- مرحله حشره کامل
از روش مبارزه با آفات می توان به روش غیر شیمیایی مبارزه با آفات اشاره کرد. این روش شامل موارد زیر می باشد:
- مبارزه زراعی
- مبارزه مکانیکی
- مبارزه بیولوژیکی
- استفاده از جلب کننده های حشرات
و شیوه های دیگر مانند استفاده از انرژی هسته ای در کنترل آفات.
سموم براساس نحوه ی حرکت در گیاه به موارد زیر طبقه بندی می شوند:
- سموم سیستمیک
- سموم نفوذی یا نیمه سیستمیک
آفت کش ها
به آن دسته از مواد شیمیایی که به منظور نابودی یا کنترل جمعیت آفات و عوامل بیماری زای گیاهی تهیه و تولید می شود، آفت کش ها می گویند. از ویژگی های آفت کش های مناسب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تاثیر کافی روی آفت مورد نظر
- عدم تاثیر نامناسب روی محصول سمپاشی شده
- نداشتن اثر سوء روی حشرات مفید
- داشتن صرفه اقتصادی
- عدم ایجاد طعم و بوی نامطبوع در محصولات و مواد غذایی
- حفظ سمیت علیه آفات هدف تحت شرایط جوی مختلف
- بی خطر بودن برای انسان و دام در شرایط سمپاشی و نگهداری
- عدم تجزیه سریع در محیط های اسیدی
کود سیاه چیست؟
کود سیاه چیست؟
کود سیاه اغلب جزو پراستفادهترین موادی است که کشاورزان برای محصولات خود استفاده میکنند تا رشد محصولات خود را بهینهتر کنند. این آمار طبق آخرین تحقیقات بدست آمده به بیش از50 درصد رسیده است. باتوجه به همین استدلال میتوان گفت که کود سیاه یکی از کودهای محبوب در میان کشاورزان است. این نوع محصول نسبت به سایر روشها تاثیر زیادی بر روی پروسه کاشت و برداشت محصولات دارد.
کارشناسان صنعت کشاورزی به این علم دست یافتهاند که اگر کشاورزان از کود شیمیایی سیاه برای رشد گیاه خود استفاده نکنند، این کار ممکن است که آنها را در هنگام مرحله برداشت با تاثیر منفی مواجه سازد. اگر بخواهیم اشارهای به مزیتهای کود سیاه داشته باشیم، باید بدانید که این کود میتواند در آینده گیاه شما را از بیماریها و آفات مصون سازد. شاید برای شما جالب باشد که بدانید نام دیگر کود سیاه که در علم به کار برده میشود، کود فسفاته است که در دسته کود ماکرو (پر مصرف)قرار میگیرد. این کود میتواند در برخی موارد به عنوان جایگزین استفاده شود.
کود سیاه چگونه میتواند عملکرد گیاه را بهبود ببخشد؟
به همان صورت که تا اینجای مقاله همراه ما بودید، متوجه شدید که کود سیاه میتواند تاثیر بسیار مثبتی روی رشد گیاه داشته باشد. برای تاثیر مثبت کود سیاه روی گیاه، باید بدانید که این کود باعث میشود که تا ریشه گیاه گسترده شده و پنجهزنی را توسعه میبخشد. بنا به همین دلایل بسیار واضح که گیاه میتواند با استفاده ریشههایی که در فرآیند بدست آورده، رشد بسیار جالب توجهی داشته باشد.
یکی دیگر از مراحلی که مواد سیاه میتواند تاثیر بسیار مثبتی روی آن داشته باشد، مرحله پرورش دانه است. در این مرحله سرعت فرآیند سریعتر شده و به همین ترتیب زمان گلدهی بسیار کوتاهتر میشود. به همین دلایل کشاورزان ترجیح میدهند که کود سیاه را جایگزین کودهای دیگر در کشاورزیشان کنند.
چند نوع کود سیاه وجود دارد؟
تولید کود سیاه در جهان به چند نوع مختلف تقسیم میشود. فرمول تولید کود سیاه به صورتی است که در واکنش شیمیایی اولیه از ترکیب آپاتیت و اسید سولفوریک تشکیل میشود. اما کار به همین سادگی پیش نمیرود و برای تولید کود فسفاته باید به طور آزمایشگاهی 5 مرحله اساسی یکی پس از دیگری طی شود؛ همچنین خوب است بدانید که این مراحل باید با استفاده از دقت کافی و زمان لازم انجام شود تا کودی مرغوب تولید گردد.
سوپر فسفات PH اسیدی خاصی دارد که جذب عناصر مغذی و مفید را برای گیاه آسانتر میسازد. بعد از این کود نوبت به مرحله کود سیاه دیگری میرسد که با نام سوپر فسفات در بازار وجود دارد. سوپر فسفات سه تایی با استفاده از ترکیبات شیمیایی متفاوتی تشکیل میشود که با نوع ساده آن تفاوت قابل توجهی دارد.
سومین نوع از کود سیاه را میتوان به فسفات آمونیوم اختصاص داد. اما بهتر است بدانید که این نوع کود از 3 مدل مختلف تشکیل میشود که فرمولاسیون آنها با یکدیگر متفاوت است. مدل چهارم این مواد به نیتروفسفات اختصاص مییابد که علاوه بر مراحل قبلی، آمونیاک و دی اکسید کربن نیز در فرمول آن استفاده میشود.
چگونه متوجه میشویم که گیاه ما به کود شیمیایی سیاه احتیاج دارد؟
بهترین زمانی که باید از کود شیمیایی سیاه استفاده کنید تا گیاه شما مراحل رشد خود را بهینهتر نماید، زمانی است که در گیاه علائم کمبود فسفر در آن پدیدار میشود. این علائم را در ادامه برای تشریح مینماییم، به این دلیل است که بفهمید گیاه شما چه زمانی به فسفر اضافی احتیاج دارد. در این مرحله باید از مواد سیاه برای تامین این فسفر استفاده گردد. علائم نشان دهنده نیاز گیاه به کود سیاه در زیر آورده شده است.
– سرعت رشد گیاه کند شده و ساقهها باریک میشوند.
– گیاه نمیتواند در برابر آبیاری با آب سرد مقاومت چندانی از خود نشان دهد.
– رسیدن دانه و رشد گیاه با تاخیر صورت میگیرد.
– تعداد دانههای پوک افزایش مییابد.
– رنگ برگها تغییر میکند و شکل آنها باریکتر از حالت قبل میشود.
– تعداد برگها و دانهها کاهش محسوسی پیدا میکند.
– برگهای قدیمیتر گیاه، رنگ قهوهای به خود گرفته و میریزند.
– رشد گیاه سرعت ندارد و ساقهها باریک و نازک میشوند.
– پنجه زنی گیاه کاهش مییابد.
مقدار آب مورد نیاز درختان
نیاز های درخت به آبیاری در طول زمان تغییر می کنند. مقدار آب آبیاری مورد نیاز درخت می تواند تحت تأثیر چندین عامل می باشد. برای موفقیت در استقرار و مدیریت درخت ، دسترسی درخت به مقدار آب مورد نیاز مهم می باشد.
سن درخت:
درخت تازه کاشته شده چون سیستم ریشه محدودتری دارد نسبت به درخت استقرار یافته به دفعات آبیاری بیشتری نیاز دارد.
زمان سال:
درخت در نیمه تا اواخر تابستان به آب خیلی زیادی نیاز دارد بخصوص که دماها خیلی بالا باشند. در شرایط بهار گرم ، رطوبت ذخیره شده در ایام زمستان در خاک تخلیه می گردد.
شرایط آب و هوا:
در سال های خشک ، رطوبت خاک در اوایل فصل مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین اوج دوره نیاز به آب درخت طولانی تر می شود. در سال های بسیار مرطوب ، ممکن است درخت تا اوایل تابستان یا به بعد به آبیاری نیاز نداشته باشد.
شرایط خاک:
آب مورد استفاده درختان در خاک ذخیره می شود. نوع خاک ، عمق و وضعیت آن بر مقدار آبی که خاک می تواند ذخیره نماید تاثیر می گذارد. خاک های رسی به مقدار بیشتر آب نگه می دارند و می توانند به تعداد آبیاری کمتری نیاز داشته باشند. در حالی در خاک های شنی وسبک برعکس می باشد.
نوع درخت:
برخی از درختان به محض استقرار یافتن به آبیاری اضافی نیاز ندارند درحالیکه گونه های دیگر بدون آبیاری در طول تابستان نمی توانند رشد و نمو نمایند. سرعت استفاده از آب توسط درختان به خواص آنها در استفاده از آب ، مرحله نمو و شرایط محیط بستگی دارد. شرایط اقلیم در حال تغییر ، بالا رفتن دمای محیط ، رطوبت نسبی پائین ، سرعت زیاد باد ، میزان زیاد تشعشع خورشیدی همه بر میزان مصرف آب توسط درخت تاثیر می گذارند. هرچه درخت سیستم ریشه گسترده ای در خاک داشته باشد راندمان و قدرت بهره برداری از حجم خاک به حداکثر می رسد و دسترسی درخت به آب خاک بیشتر می گردد.
یک روش کلی برای تعیین نیاز آبی روزانه درختان استفاده از قطر تنه درختان است. به عنوان مثال اگر قطر تنه درختان سیب ، گیلاس و گردو ۳۰ سانتی متر باشد نیازآبی روزانه ها آنها حدود ۴/۰ لیتر می باشد و با همین قطر در مورد درختان میوه گلابی ، هلو و آلو حدود ۲۸/۰ لیتر است.
بسته به بافت خاک، وزن مخصوص خاک، دمای روزانه، و مقادیر بارندگی به میزان ۷۵-۲۵ لیتر آب در هر هفته برای سالم نگهداشت درخت لازم می باشد